INTERVENCIÓ DE JORDI MONRÓS, PORTAVEU DE CIU-PDECAT A L’HOSPITALET, AL PLE EXTRAORDINARI SOBRE L’ESTAT DE LA CIUTAT.

16 de març de 2018

Bon dia,

Aquest és el segon debat que fem sobre l’estat de la ciutat. Com ja vàrem dir el ple passat nosaltres som aquí perquè realment ens ho creiem i perquè realment pensem que aquest debat pot ser una bona eina per fer una fotografia de l’Hospitalet des dels diversos punts de vista de cadascú dels partits que conformem el consistori i, així, poder elaborar una llista de coses a fer per millorar la ciutat que neixi del consens i de la participació.

Però aquest és el segon any que fem aquest debat i, la veritat, tenim un regust amarg respecte la valoració que fem del ple anterior. Realment escolta l’equip de govern les nostres propostes? Realment fan l’esforç de veure la ciutat amb els nostres ulls?

Esperem, espero, que sí i que tot el que direm a continuació, tant nosaltres com la resta de partits polítics, no caigui en aquest vell sac foradat on van a parar moltes de les propostes que presentem cada ple i que el que aquí es demana no quedi només en paraules i en paper mullat.

Nosaltres, el grup del PDeCAT a l’Hospitalet, som aquí per fer barri, fer ciutat i per fer República. Som un partit independentista i republicà però, per sobre de tot, som un partit municipalista. Creiem que els municipis són els pilars bàsics de qualsevol país, són la seva força i la seva identitat.

Debat estat ciutat 1

I el nostre dret i deure com a partit de l’Hospitalet és deixar-nos la pell per fer de l’Hospitalet la primera ciutat de Catalunya.

El nostre deure és pensar en la nostra ciutat, en com millorar-la i com fer que l’Hospitalet s’assembli a aquella ciutat en la que tots ens agradaria viure.

Perquè si, estem orgullosos de la nostra ciutat però com que la vivim i la trepitgem sabem què és el que cal millorar.

Per això, la majoria de les nostres propostes són propostes de ciutat (i les que no són de ciutat han estat de país, per la llibertat del nostre país i per la llibertat d’aquells que ho han donat tot per nosaltres).

Així, hem aconseguit que l’Ajuntament de l’Hospitalet es comprometi a:

  • Rehabilitar i reestructurar el carrer Príncep de Bergara i la rambla de Just Oliveras.
  • Reformular l’Ordenança del Civisme i aplicar un sistema d’identificació canina a través de l’extracció de l’ADN de les femtes dels gossos per, després, poder sancionar al propietari que no les recull.
  • Incrementar el nombre d’espais cardioprotegits.
  • Que a la ciutat hi hagi parcs accessibles per tots els nens, siguin quines siguin les seves capacitats.
  • Que els membres d’una entitat tinguin un abonament més econòmic als poliesportius de la ciutat i, seguint amb la nostra voluntat de fer una ciutat més accessible per a tothom, també vàrem aconseguir que els edificis municipals es vagin adaptant a criteris d’accessibilitat cognitiva i universal.
  • Que s’instal·lin marquesines a les parades del bus de l’hospital de Bellvitge i que, a més, hi hagi un bus que uneixi aquests dos hospitals.
  • Que es millori la xarxa elèctrica dels barris de Collblanc i La Torrassa.

Aquests són, només, algunes de les coses que hem aconseguit per millorar la ciutat. I això és només allò que l’equip de govern ens ha aprovat perquè de bones iniciatives (com per exemple: reduir les pintades incíviques i que tothom conegui el servei de neteja de façanes o per aplicar mesures excepcionals de seguretat en aquells actes amb més concentració de gent o en èpoques especials com Nadal) n’hem tingut moltes però no totes han estat aprovades.

Aquestes, com deia, són les mocions que ens han anat aprovant, perquè si haguéssim d’explicar les mocions aprovades que realment s’han portat a terme potser no podríem fer ni llista.

Perquè un dels problemes d’aquesta ciutat és que té un equip de govern que no ha estat mai a l’oposició, que no assumeix que ja no té majoria absoluta i que aquesta ciutat no només és de color vermell. La nostra ciutat té molts colors, molt més que els que hi ha en aquest consistori, i el nostre, el vostre, deure és governar respectant-los tots.

Debat estat ciutat 2

Si el ple municipal aprova una moció, cal aplicar-la i dur-la a terme. Perquè, si no, tenim el perill de convertir els plens municipals en un simple “paripé” i buidar de poder i de sentit el principal òrgan de decisió d’aquest ajuntament.

Des del Partit Demòcrata volem, com he dit abans, que l’Hospitalet sigui la primera ciutat de Catalunya. Perquè si. Perquè té tot el que s’ha de tenir per poder ser-ho.

Però som molt conscients que no ho aconseguirem sense resoldre aquells grans problemes que té la nostra ciutat: l’incivisme, la manca de neteja i la inseguretat.

Debat estat ciutat 3

No pot ser que un dels serveis on més diners s’inverteix sigui un dels que pitjor funciona. Que si el mètode que hem estat aplicant fins ara no funciona, potser ja ha arribat el moment de canviar-ho. Potser el que cal fer per tenir una ciutat neta és que posar un llaç groc a cada femta, cada pintada incívica i cada carrer descuidat. Potser així si que aconseguiríem tenir una ciutat neta.

Debat estat ciutat 4 ok

Perquè si una cosa ha deixat molt clara el procés a l’Hospitalet és que si la ciutat està bruta no és perquè no tinguem els elements necessaris per netejar-la, és perquè no hi ha la voluntat de que així sigui. O, si no, com s’explica que les brigades de neteja siguin capaces d’eliminar qualsevol rastre de llaços grocs o de qualsevol propaganda sobre la llibertat dels presos polítics però, en canvi, siguem incapaços de mantenir els carrers nets, sense femtes de gos i sense pintades incíviques?

Des del grup del PDeCAT a l’Hospitalet esperem que aquesta obsessió per fer neteja s’estengui més enllà dels llaços grocs i arribi a tots els racons de cadascun dels barris de la nostra ciutat. Que bona falta en fa. I no ho diem nosaltres, que també, que ho diuen any rere any els hospitalencs en el baròmetre d’opinió pública d’aquesta ciutat.

I sabem que tenir una ciutat neta passa per tenir una ciutat cívica. Ja saben allò que diuen que no és més net qui més neteja si no qui menys embruta. Per això ens sorprèn que en l’àmbit del civisme l’equip de govern continuï passant-hi de puntetes.

Han fet campanyes d’informació i de sensibilització. Han posa’t agents cívics però, tot i així,  l’incivisme és present i taca i ennegreix molts espais de la nostra ciutat.

Des del PDeCAT de l’Hospitalet proposem anar un pas més enllà i començar a aplicar un règim sancionador per totes aquelles persones que cometen actes incívics. Unes sancions que no sempre han de ser econòmiques, que poden ser de serveis socials però que en tots els casos han de ser complides.

Debat estat ciutat 5

Si continuem mirant cap a una altra banda sobre el tema del civisme mai tindrem una ciutat neta i, a més, continuarem malgastant els recursos econòmics i personals que es dediquen a aquest àmbit.

I si aconseguim tenir una ciutat neta i cívica tindrem, de retruc, una ciutat més segura. Perquè l’entorn urbanístic també afecta a la sensació de seguretat. Però no ens enganyem, l’aposta per tenir una ciutat segura no s’ha de quedar només aquí. No. També cal més presència policial al carrer, a tots els barris. I que la presència policial al carrer no es redueixi només a campanyes específiques.

Aquestes tres àrees: la seguretat, la neteja i el civisme són tres àrees interconnectades que es retroalimenten unes a les altres.

Per això, creiem que l’Hospitalet ha d’implementar un pla de desenvolupament transversal de ciutat que instauri noves dinàmiques i coordini les mesures entre aquestes tres àrees per tal de poder garantir l’eficàcia i l’eficiència en la implantació dels serveis municipals que són necessaris per tenir una ciutat neta, segura i cívica.

A nosaltres ens preocupa molt la nostra ciutat, moltíssim. Però també ens preocupen molt les persones que la fan possible, els nostres veïns i veïnes, i la seva qualitat de vida.

Debat estat ciutat 6

Volem un l’Hospitalet per les persones. Amable, verd, interconnectat i viu. Un l’Hospitalet transparent i dinàmic. Un l’Hospitalet on tothom tingui l’oportunitat de viure a gust.

Darrerament, l’Hospitalet s’està convertint en la ciutat dels projectes d’aparador. La plaça Europa o el Districte Cultural en són un clar exemple. Són projectes que venen la ciutat de portes enfora. Són projectes “tapadera” doncs s’intenta amagar darrera de titulars mediàtics la inacció de l’ajuntament sobre els problemes reals de la ciutadania.

Debat estat ciutat 7

I que ningú s’equivoqui. No ens oposem a aquests projectes. No. La ciutat de l’Hospitalet, si vol ser la primera ciutat de Catalunya ha de tenir, si o si, projectes innovadors i engrescadors. Però per tota la ciutat i no només per les zones escollides.

Debat estat ciutat 8 ok

Perquè el que s’està produint ara mateix és que tenim un l’Hospitalet a dues velocitats. Si ara mateix haguéssim de fer una foto resum del que és l’Hospitalet real segurament aquesta no seria la de la plaça Europa ni la del Districte Cultural.

Perquè l’Hospitalet no és això. L’Hospitalet és els seus 13 barris i les seves diferents realitats. I hem de governar per tots ells i pensant en tots ells.

A la foto de l’Hospitalet han de sortir les persones, les que ho passen malament, les que busquen feina i les que pateixen pobresa energètica. Han de sortir, també, els comerciants i emprenedors que cada dia aixequen la persiana del seu negoci, les famílies, els joves i els infants.

L’Hospitalet som tots i totes i nosaltres som molt més que el Districte Cultural.

És per això, que des del Partit Demòcrata de l’Hospitalet creiem que és necessari activar els barris. Reactivar i potenciar les activitats econòmiques, tornar a aixecar persianes, posar en valor el comerç de proximitat. Cal que aquest ajuntament posi la directa en la protecció del nostre comerç que l’impulsi i l’enforteixi. I quan parlem de comerç també parlem dels nostres mercats municipals. Uns mercats municipals que, en alguns casos, necessiten d’un pla integral per modernitzar-los i tornar a esprémer al màxim tot el seu potencial.

Debat estat ciutat 9

I  reactivar l’activitat econòmica als barris també passa per cuidar els nostres carrers i les nostres places per tal que sigui atractiu el poder passejar i fer vida al barri.

Cal buscar fórmules per facilitar l’aparcament, com per exemple el pagament telemàtic de la zona blava i verda, i fer-lo en consonància amb les demandes ciutadanes. Cal permetre que la gent que acudeix a la nostra ciutat pugui quedar-se més estona que les minses dues hores que permet el tiquet de la zona blava. Cal facilitar el fer vida a la ciutat.

Governar la ciutat pensant en les persones i no en els grans titulars és, per exemple, fer que l’Hospitalet tingui un IBI equilibrat. Ara mateix, l’IBI de la nostra ciutat és desorbitat. L’Hospitalet és una ciutat de gent treballadora però amb un IBI de ciutat de rics.

Debat estat ciutat 10

Des del PDeCAT de l’Hospitalet hem reclamat, any rere any, una rebaixa real de l’IBI. I diem real perquè el que s’ha acordat amb altres partits fins ara (un 2% durant tota la legislatura) és poc més que una presa de pel que, a més, ni tant sols s’ha complert.

Demanem, doncs, una rebaixa real de l’IBI que es noti a la butxaca dels contribuents. Una rebaixa de, com a mínim, el 3%.

I aquesta és una demanda que no és populista, és necessària. L’administració no pot ser un impediment extra en la problemàtica de l’habitatge.

I, aquest tema, el de l’habitatge és un altre dels punts bàsics dels que volem parlar. Realment està fent l’Hospitalet tot el que està a les seves mans per garantir el dret a un habitatge digne de tota la seva ciutadania? Són les mesures que s’estan duent a terme les adequades per donar resposta a aquesta problemàtica?

Aquestes són preguntes que ens fem nosaltres però que, també, es fa la ciutadania. Creiem que hi ha una manca total d’informació, vers la ciutadania i vers els grups municipals, del que està fent l’ajuntament en aquest àmbit tant important.

Potser aquesta manca d’informació, de no saber el que es fa, ve també motivada pel fet que l’Hospitalet no disposa d’uns mitjans de comunicació potents.

Tot i que no acabem d’entendre el perquè, aquest equip de govern no ha volgut fer grans els mitjans de comunicació de la ciutat. Al contrari, els ha volgut empetitir i si no hagués estat per la defensa acèrrima que s’ha fet d’ells per part dels propis treballadors, entitats i grups de l’oposició, els haguessin fet desaparèixer.

Ara, però, sembla ser que s’obre una nova etapa d’esperança pels nostres mitjans. Amb el nomenament del nou Director, els mitjans tornen a tenir un horitzó. Tanmateix, per moltes energies renovades, motivació, bones idees i bona feina que posi tot l’equip humà dels mitjans hi ha una cosa que està clara: i és que sense recursos no podran fer res.

Per això, creiem que ja ha arribat l’hora d’aposar pels mitjans de comunicació de la nostra ciutat i dotar-los dels recursos que necessiten per poder fer la seva feina i poder donar el servei de qualitat que la gent espera i necessita.

Els mitjans de comunicació de l’Hospitalet són una eina per donar veu a la ciutadania. Però no és l’únic espai on els hospitalencs han de tenir veu.

Els hospitalencs han de poder tenir veu en el consistori més allà de la seva representació vers els partit polítics.

A hores d’ara, existeixen diferents espais de participació ciutadana com són, per exemple, els Consells de Districte.

Tanmateix, aquests consells s’han convertit, a la pràctica, en unes trobades on l’equip de govern passa comptes i va informant del que està fent. No hi ha una participació real, activa ni proactiva.

Cal, doncs, incentivar la participació ciutadana als Consells de Districte. Això passa, primer, per fer que la ciutadania els conegui, que sàpiguen que existeixen i elaborar uns nous reglaments on la gent que no pertany a cap associació o entitat també pugui sentir-se acollida i representada en aquests consells.

Cal apostar per la participació ciutadana real i no la dels manuals teòrics. La gent té molt a dir i el nostre deure com els seus representants polítics és escoltar i actuar en conseqüència.

Debat estat ciutat 11

Al començament de la meva intervenció deia que des del PDeCAT volem que l’Hospitalet sigui la primera ciutat de Catalunya perquè Barcelona n’és la capital.

Volem sentir-nos orgullosos de la nostra ciutat pel que som i pel que fem.

És per això que també creiem necessari posar en valor el nom de l’Hospitalet en tot el que es fa a la Fira com, per exemple, el Mobile World Congress. No ens hem d’amagar sota la marca BCN i, alhora, tampoc podem negar que l’embranzida de Barcelona és un gran input per la nostra ciutat.

Com a ciutat tenim molts reptes i moltes oportunitats. Una d’aquestes oportunitats és el poder desenvolupar correctament, i amb el màxim de consens ciutadà possible, el Pla Director Urbanístic de la Gran Via. Aquest PDU permetrà que l’Hospitalet potenciï la seva aposta pel sector biomèdic (la zona hospitalària i universitària de Bellvitge s’ha de convertir en un clúster de la indústria biomèdica), la seva activitat econòmica i, també, farà possible que l’Hospitalet compti amb un nou parc de 30 hectàrees, una mena de Central Park made in l’Hospitalet.

I, per últim, volem deixar aprofitar aquest debat per evidenciar el nostre compromís per la ciutat. Un compromís que va més enllà de nosaltres i que compartim amb els diferents representants del nostre partit. Un partit que quan ha estat a Govern sempre ha prioritzat la nostra ciutat i ha apostat, sempre dins del que ens ha permès la realitat econòmica del nostre país, dur a terme, per exemple, el darrer pacte bilateral entre Ajuntament de l’Hospitalet i la Generalitat de Catalunya.

És per això, que volem posar de manifest la nostra promesa de, un cop tinguem un nou govern, reprendre aquestes relacions i continuar treballant colze a colze per fer realitat els acords presos com són, per exemple:  nous edificis per les escoles Ernest Lluch i Paco Candel o la substitució de les teulades de les escoles incloses dins l’anomenat Pla d’Urgència Busquets i Punset, Milagros Consarnau, Bernat Metge i  Joaquim Ruyra.

I, així, poc a poc i de millora en millora, anirem fent ciutat, fent país i fent república.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s